Dopuszcza się, co do zasady, możliwość odliczania podatku VAT z faktur np. za wynajem sali czy za usługi cateringowe w zakresie organizacji imprezy integracyjnej czy spotkania okolicznościowego dla pracowników, mające na celu polepszenie atmosfery w pracy czy też wzmocnienie relacji pracowniczych znajdujących dalsze odzwierciedlenie we wzroście efektywności w pracy.
Warto podkreślić iż istnieją pewne wyjątki:
- brak prawa do odliczenia podatku VAT za zakupy towarów bądź usług finansowane ze środków zakładowego funduszu świadczeń socjalnych,
- brak prawa do odliczania podatku VAT za zakup usług gastronomicznych.
Jak zatem określić, którą usługę zakwalifikować do usług cateringowych, a którą do usług gastronomicznych?
Usługi gastronomiczne polegają na świadczeniu takich usług w lokalu należącym do usługodawcy, natomiast usługi cateringowe polegają na świadczeniu takich usług poza lokalem usługodawcy.
Za usługi cateringowe i gastronomiczne nie uznaje się dostawy gotowej/niegotowej żywności i /lub napojów, wraz z ich transportem lub bez niego, ale bez żadnych innych usług wspomagających. Należy zatem pamiętać, że w pojęciu usługi cateringowej nie będzie się zatem mieścić samo dostarczenie klientowi gotowej żywności, któremu nie będą towarzyszyć inne czynności w postaci np. odpowiedniego serwowania tego posiłku.
Autor: PD